SEBÉSZETI BEAVATKOZÁS

KEMOTERÁPIA

IMMUNTERÁPIA

SUGÁRTERÁPIA

CÉLZOTT KEZELÉS

ALTERNATÍV TERÁPIÁK

SUPPORTÍV KEZELÉS

KLINIKAI VIZSGÁLATOK

EGYEDI MÉLTÁNYOSSÁG

SEBÉSZETI BEAVATKOZÁS

 

A diagnosztikus vizsgálatok után az onkoterápiás team körültekintő döntése határozza meg a kezelések további menetét.

Az onkoterápiás team tüdőgyógyász, onkológus, sebész, radiológus, sugárterapeuta és pathológus szakorvosokból álló csoport. Együttesen mérlegelik, hogy valóban a betegre szabottan tudják meghatározni a legjobb kezelési folyamatokat.

 

Műtét:

Igazolt tumoros folyamat esetén és ha beteg általános állapota és a daganat kiterjedése lehetővé teszi születik meg a döntés, hogy sor kerülhet e a műtétre. Ezért nagyon körültekintő állapotfelmérés következik, hiszen fontos tudni, hogy van-e a betegnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, vagy egyéb krónikus megbetegedése. Fel kell mérni a tüdő, a szív, a máj, a vese állapotát, a szervek működését, hogy altatható-e a beteg, hiszen mindezen információ alapján dönthető el, hogy műtőasztalra kerülhet-e, vagy sem.

Fontos a dohányzás mielőbbi elhagyása.

Akkor is tisztában kell lenniük az orvosoknak mind ezekkel a körülményekkel, ha az derül ki, hogy valamilyen okból nem lehet megoperálni a beteget, hiszen ebben az esetben általában gyógyszeres terápiát javasolnak, aminek megválasztásában szintén ezen az információk adhatnak támpontot.

A műtét célja lehetőleg az összes kimutatható rákos szövet eltávolítása és a betegség pontos szövettanának és molekuláris típusának meghatározása.
A műtét során eltávolítják azt a tüdő részt, ahol a daganat található, számos esetben az egyik tüdőfél eltávolításával oldható csak meg. Egyre gyakrabban valósul meg az úgy nevezett kulcslyuk sebészet, ami egy kis metszésből történik és sokkal könnyebb a műtétet követő felgyógyulás.

A műtét teljes érzéstelenítésben zajlik, sokszor altatásban és 3-10 napig tartó kórházi kezelést igényel. Szövődmény esetén ez az idő hosszabb is lehet.

 

A műtét után a fizioterápia, a gyógytorna és a légzőgyakorlatok segítenek minél előbb felépülni, ezek a rehabilitáció fontos szempontjai.

A további teendőket többnyire a szövettan eredménye határozza meg. Ha korai stádiumú a daganat, nem keletkezett áttét, és a nyirokcsomókban sincs érintettség, akkor sok esetben elég, hogy szorosan, 3 havonta követik a beteget a szükséges képalkotó vizsgálatokkal, figyelik, hogy kiújul-e a daganat. Napjainkban az onko-pulmonológiában is egyre inkább előtérbe kerül az ún. rásegítő kezelés – orvosi nevén adjuváns terápia – alkalmazása, amely egyéb daganatfajták kezelésében már régóta bevett módszer.

KEMOTERÁPIA

 

Ezt a gyógyszeres kezelést– többnyire citosztatikumot–jelent, amit annak érdekében alkalmaznak, hogy a nyirok- és véráramba bekerülő, keringő daganatsejtek ne tudjanak osztódni és ne alakuljon ki áttét.

Annak eldöntése, hogy kapjon-e a beteg adjuváns terápiát, különös jelentőségű annak fényében, hogy elvileg daganatmentessé operált páciensről van szó, és nem cél, hogy a közérzetét nagyban rontó mellékhatás alakuljon ki a kezelése folytán. Arra is figyelmet szentelnek, hogy – mivel remélhetőleg a beteg meg fog gyógyulni – a gyógyszer késői mellékhatásai ne okozzanak egészségkárosodást.

Ezt a döntést is az onkoteam hozza meg, nagy felelősséget igénylő döntés, ahogy a kezelési folyamat minden egyes szakasza is az.

A Komplex onkoterápiára alkalmas mind kissejtes, mind nem kissejtes tüdőrák esetében, gyakran műtéti vagy sugárterápiával kombinálva adják a kemoterápiás kezelést.

Hogyan zajlik a kezelés?

 • A kemoterápiát a kórházban kapják a páciensek.
 • Általában összesen 4-6 kezelést jelent, lehetnek eseti eltérések.
 • A gyógyszert tabletta vagy infúzió formájában kapják a betegek.

Mivel kemoterápia nem csak a rákos sejteket érinti, hanem a test egészséges sejtjeit is, a kezelés mellékhatásokat okozhat. A leggyakoribb mellékhatások a következők:

 • Hányinger
 • Fáradékonyság
 • Vérszegénység
 • Fokozott a vérzés és fertőzés kockázata
 • Hajhullás
 • Zsibbadás az ujjakban és a lábakban

A legtöbb mellékhatás átmeneti és a kezelés befejezése után fokozatosan megszűnik, nem mindenkinél és nem azonos mértékben jelentkeznek a mellékhatások.

IMMUNTERÁPIA

Napjainkban előtérbe került az immunterápia, amely nagyon jó eredményeket ad a tüdődaganatok csaknem minden típusa esetében i.

A kezelés lényege, hogy a gazdaszervezetet ismételten megtanítja a daganatsejtek idegenként való felismerésére és eltávolítására. Ma már a sugárterápiával kombináltan is alkalmazható az immunterápia, helyileg előrehaladott de távoli áttétet nem adó betegségben.

További jó hír, hogy már az ország számos centrumában olyan jól felszerelt sugárterápiás eszközpark áll rendelkezésre, amelynek köszönhetően nagy biztonsággal alkalmazható ez a kezelési mód, a betegeknek kevés mellékhatást okozva.

Természetesen mindenhez az onkológus, tüdőgyógyász és sugárterapeuta szakorvosok szoros együttműködésére van szükség.

SUGÁRTERÁPIA

 

A sugárterápia nagy energiájú sugarakat használ pl. röntgen, gamma sugarakat a rákos sejtek elpusztítására vagy károsítására, így korlátozhatja a rák terjedését. A sugarak befolyásolják a rákos sejtek osztódását, tehát a rákos sejtek elpusztulnak, vagy csökken az osztódás.

A sugárterápiának is lehetnek mellékhatásai mivel nem csak a beteg, de az egészséges sejteket is érintheti.

A mellékhatások megjelenhetnek mind röviddel a kezelés után (napokkal hetekkel), vagy akár sokkal a kezelés után (hónapokkal évekkel). Néha a mellékhatások sajnos, krónikusak.

A leggyakoribb mellékhatások a következők:
 • nyelési nehézség
 • légszomj
 • fáradékonyság
 • láz
 • köhögés

CÉLZOTT KEZELÉS

 

A célzott terápia egy viszonylag új kezelés a tüdőrákban.  A tüdőrák molekuláris célzott terápiája soha nem látott gyorsasággal fejlődik, a tüdőrákos betegek egy jól körülírt csoportjának ellátását segíti.

Ez a beteg szövettani mintájából vett molekuláris eredménytől függ. Sajnos csak a betegek kb. 10%-nál igazolhatóak genetikai eltérések, amik ilyen célzott kezelésre alkalmasak. A kezelést elsősorban előrehaladott nem kissejtes tüdőrákban alkalmazzák.

A célzott terápia a következőkre irányulhat:

 • magára az osztódó rákos sejtre
 • a rákos sejt környezetére

ALTERNATÍV TERÁPIÁK

Mivel az alternatív szereknek nem ismerjük a mellékhatásait, és azt sem tudhatjuk, hogy milyen kölcsönhatásba lépnek az általunk kapott gyógyszerekkel, azt szokták kérni a betegektől, hogy legalább addig ne használják ezeket a gyógymódokat, amíg az aktív onkológiai kezelésük zajlik.

SZUPPORTÍV KEZELÉS

 

Szupportív kezelést kaphat, ha betegség előre haladott, ha a tüdőrák nem gyógyítható.

A kezelés a tüdőrák által okozott fizikai kellemetlenségekre vagy tünetekre összpontosít, ezek enyhítése a fájdalom csillapítása a cél, és a lehető legjobb életminőség biztosítása a beteg hátralévő életére. Szüksége lehet lelki támogatásra, pszichológus segítségére.

KLINIKAI VIZSGÁLATOK

Részvétel egy klinikai vizsgálatban: kísérleti gyógyszer kapnék?

Akár az előrehaladott rákbetegségben szenvedők számára is, sok helyzetben, van kezelési lehetőség, amely nagy valószínűséggel jó hatású. Más esetekben azonban akár a standardtól eltérő kezelés hatékonysága nagyon kicsi, akár a jó hatás (az élet meghosszabbítása) csak nagyon korlátozott ideig tarthat. A jelenlegi kezelések korlátozott hatékonysága miatt az orvosi kutatás próbálja szélesíteni az adott határokat. Az orvostudományban a fejlődés függ a beteggel való együttműködéstől, aki vállalja, hogy saját helyzetében, a lehetséges előnyök vagy rizikók vállalásával segíti a fejlődést abban az irányban, hogy hatékony gyógyszerek és kezelési lehetőségek elérhetővé váljanak.

A klinikai vizsgálatokban való részvétel okai különbözőek:

 

 • Remény abban, hogy egy új, kísérletes gyógyszernek jobb hatása lesz, mint annak a kezelésnek, amelyhez eddig hozzáférhetett.
 • Részt venni az élenjáró orvoslásban.
 • Remény abban, hogy részvétele elősegíti, hogy mások is jó hatással kezelhetők legyenek. Mindehhez meg kell állapítani, hogy a kutatásban lévő részvétel által ön hozzájárul a társadalom érdekéhez, mert ezek nélkül nem lehetne fejlődés az orvoslásban. „Az orvosi kutatás szükséges az adott lehetőségek szélesítéséhez. Ez különösen fontos tény” A klinikai vizsgálatokban nem mindenki vesz rész, sok ember, okkal bizalmatlan és lebeszélhető, mert:
 • A mellékhatás ismeretlen veszélye
 • A kötelező külön vérvételek, képalkotó vizsgálatok és kérdőívek
 • A tudat, hogy a kezelését egy „pénzérme feldobás”-sal döntik el, miután a vizsgálat során a betegek kiválasztása véletlenszerű, egyikük a kísérleti gyógyszert, másikuk a standard kezelést kapja azért, hogy a hatékonyság megfelelően bizonyítható legyen. Gondolatok a klinikai vizsgálatban lévő részvétellel kapcsolatban Annak az eldöntésében, hogy egy klinikai vizsgálat előnyös-e önnek, meg kell kérdeznie az onkológust, hogy milyen vizsgálatok vannak, amelyek az ön állapotáról előnyös információt adnak, és így jók lennének abban az intézetben, ahol önt kezelik, vagy a közeli intézetekben.
 • Ha ön úgy dönt, hogy részt vesz egy klinikai vizsgálatban, részletes, szóbeli magyarázatot kell kapjon mindenről, amit ez magába foglal, és nyomtatott formában is részletes információkat kell kapjon, mielőtt részvételéről végleges döntést hoz.
 • Amennyiben ön részt vesz egy klinikai vizsgálatban, fontos, hogy tudja, ha aláírja a beleegyezést, az nem egy szerződés, és ha ön közben meggondolja magát, visszaléphet a vizsgálattól bármikor és bármilyen okból. Az ön visszalépése a klinikai vizsgálatból semmilyen módon nem befolyásolja az ön orvosi kezelését, és nem változtatja meg az orvosának az önhöz való viszonyát. Lehetőségek arra, hogy klinikai vizsgálatot találjon, amely megfelelő az ön esetében Bárki találhat információn az interneten, találhat olyan vizsgálatot, amely megfelelő az ön esetében. Információ található a nagy vizsgálati regiszterekben (lásd lejjebb). Ha talál önnek megfelelő, hatékonynak látszó vizsgálatot, beszélje meg a kezelő orvosával. Példák a nagy klinikai regiszterekből:
 • www.clinicaltrials.gov – Klinikai vizsgálat regiszter, az USA-ban és világszerte. Információkat tartalmaz a klinikai vizsgálat céljából, a betegek részvételéről kapcsolatos kérdésekről, a vizsgálat központi helyéről, telefonszámáról, stb.
 • www.clinicaltrialsregister.eu – Klinikai vizsgálat regiszter az Európa Unió (EU) tagállamaiban és az European Economic Area (EEA)-ban. Ez a regiszter sokkal kevésbé hasznos mint a fent említett, miután csak az érintett országokban használják, részletes információt nem adnak a vizsgálatokban résztvevő centrumokról vagy a kontaktus részleteiről.

Forrás: ESMO – Betegtájékoztató Ráktúlélőknek

EGYEDI MÉLTÁNYOSSÁG

 

Bizonyos gyógyszerek esetén Egyedi Méltányossági Kérelmet (EMK) kell benyújtani a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) Ártámogatási főosztály felé.

Ezen gyógyszerek alkalmazása szigorú protokollhoz kötött, az EMK beadásról minden esetben az onkoteam dönt.

 

Beadandó dokumentumok:
 1. Aláírt betegkérelem
 2. Aláírt szakorvosi kérelem
 3. Onkoteam döntés
 4. CT lelet
 5. Kórtörténet/Ambuláns lap
 6. Vérkép
Az alábbi linken bővebb tájékoztatást olvashat az egyedi méltányossági kérelemről.

Elérhetőségeink

lelekzet@koranyi.hu

Szerdán 16:00-18:00 között hívható telefonszámunk:
+36 30 019 5957

 

Még több információért kövess minket Facebookon és Instagramon

© copyright 2021 Lélek-zet Egyesület