10 elérhető lehetőség, hogy megelőzhesse a tüdőrákot

A dohányzás elhagyása a legfontosabb, amit a tüdőrák megelőzésért tehet – de nem ez az egyetlen lehetőség. Mivel a tüdőrákot általában „a dohányosok betegségnek” tartják, előfordulhat, hogy az emberek nincsenek is tisztában más kockázati tényezőkkel, mint például a radon és egyéb akár otthoni vagy munkahelyi kockázat hatásaival.

Az Egyesült Államokban az összes tüdőrákos diagnózis 10–15% -a nem dohányzóknál fordult elő.

Bármilyen is legyen egy adott személy dohányzási múltja, fontos mindent megtennie annak érdekében, hogy csökkentse a saját és a családja tüdőrák-kockázatát.

 Nem késő, ma sem elkezdeni a kockázati tényezőket enyhíteni és változtatni a napi rutinon, akár az életmódon, ami segíthet megelőzni a betegséget.

Merre kezdjük, és milyen kockázati tényezőket szeretnénk elhagyni?

Hagyjon fel a dohányzással!

Bármennyire nyilvánvalónak is tűnik, a dohányzásról való leszokás továbbra is az legjobb módszer a tüdőrák megelőzésére – akár egy évig, akár évtizedekig dohányzott valaki megelőzően. Kimutatták, hogy az összes tüdőrákos eset 90%-a a dohányzás közvetlen következménye.

A cigarettafüst számos vegyi anyagot (több mint 4000) tartalmaz, beleértve a formaldehidet, a benzolt és az arzént, (több mint 70 bizonyitottan) ami rákkeltő hatású.

Függetlenül attól, hogy ki mennyi ideig, milyen intenzitással dohányzott, minden füstmentes év folyamatosan csökkentheti a rák kockázatát.

A Journal of the National Cancer Institute 2018-as tanulmánya szerint azoknak az erős dohányosoknak az esetében, akik öt éve nem dohányoznak, 39%-kal, 10 év után pedig 50%-kal csökken a tüdőrák kockázata.

Számos dohányzásról való leszokást segítő eszköz áll rendelkezésre, amelyek segítenek leszokni, beleértve a nikotin pótló terápia és olyan gyógyszereket, mint a bupropion, citizin, vareniclin. Ez utóbbiak orvosi javaslatra vénykötelesen hozzáférhetőek, viszont nagy segítséget tudnak adni az első pár napban. Segítheti az ingyenes leszokást támogató telefon vonal is, a 06-80-44-20-44 számon praktikus megoldásokban lehetnek a segítségére.

A passzív dohányzás is káros!

A másodlagos dohányzás, – passzív dohányzás a dohányosokkal való együttélés 20-30%-kal növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát azoknál, akik akaratukon kívül kénytelenek belélegezni a füstöt.

A nem dohányzók védelmében született törvények, a közösségi helyeken biztosítják a füstmentességet, de van, amivel tovább csökkentheti az Ön és családja kockázatát:

 • Ne engedje, hogy a látogatók dohányozzanak az otthonában vagy autójában.
 • Kérje meg a barátait, családtagjait is, hogy ne dohányozzanak Ön
  avagy a gyermekei közelében.
 • Hívja fel a gyermekei figyelmét a másodlagos dohányzás veszélyeire és biztassa ennek elkerülésére.

Segítsen elejét venni gyermekei dohányzásának!

Az amerikai Betegség- és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint a legtöbb felnőtt dohányos 11 éves és 14,8 éves kora között kezdett dohányozni, és ez függőségé vált.

Nincs ez másként hazánkban sem, mit tehetünk, mint szülők, ha nem szeretnénk, hogy gyermekeink dohányozzanak?

 • Korai nevelés: Az 5 és 6 éves gyermekek többsége megérti, hogy a dohányzás káros számára. Minél korábban kezdi el tanítani a gyermekeit a dohányzás ártalmairól, a függőség veszélyeiről, annál eredményesebb lesz ebben.
 • Példamutatás: Nem segít, ha azt mondja a gyerekeknek, hogy „azt csináljátok, amit mondok, és ne azt, amit teszek!” Ön a példaképük! – Tegyen meg mindent a dohányzásról való leszokás érdekében, mutasson példát.
 • Világos elvárások: Ha a dohányzásról van szó, ne hagyjon semmit szó nélkül. Tudassa gyermekeivel, hogy nem helyesli a dohányzást, és hogy ez a szabály nem áthágható.
 • Elkötelezettség: Tanulmányok kimutatták, hogy a szüleikkel szoros kapcsolatban álló gyerekek ritkábban kezdenek dohányozni, mint azok, akik távol érzik magukat. Ugyanilyen fontos tudni, hogy kik a gyermekei barátai, és kapcsolatba lépni velük és szüleikkel, ha lehetséges.

Ellenőrizze a radon jelenlétét az otthonában!

A radon színtelen, szagtalan, radioaktív nemesgáz, amelyet a talajban lévő természetes urán bomlásából származik. A nemdohányzók esetében a radon a tüdőrák vezető oka, és az összes tüdőrák második leggyakoribb okozója. A kutatások szerint az Egyesült Államokban évente nagyjából 21.000 tüdőrákos haláleset tulajdonítható az otthoni vagy munkahelyi radon-emanációnak. A radontesztek kimutatják e gáz jelenlétét: beszerezhetőek online vagy szaküzletben egy boltban, és körülbelül két-négy napig tart a vizsgálati idő.

Csökkentse a munkahelyi kockázatokat

Becslések szerint a férfiak tüdőrák-előfordulásainak akár 15%-a, a nőknél pedig 5%-a hozható összefüggésbe munkahelyi rákkeltő anyag kitettségnek. 

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség 12 ilyen anyagot azonosított tüdőrákot keltő anyagként:

 • Arzén
 • Azbeszt
 • Biklór-metil-éter
 • Berillium
 • Kadmium
 • Hat vegyértékű króm
 • Kristályos szilícium-dioxid
 • Nikkel
 • Radon
 • Korom
 • Az alumíniumgyártás melléktermékei
 • Koksz és a szén gázosítása során keletkező füstök

A tüdőrák kockázata a rákkeltő anyagtól és a kitettség éveinek számától függ.

Ügyeljen rá, hogy a legkisebb kitettség esetén is használjon védő felszerelést maszkot.

Fogyasszon minél több gyümölcsöt és zöldségfélét!

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend csökkentheti a tüdőrák kockázatát. A Nutrients folyóirat-ban közzétett tanulmányok 2019-es áttekintése arról számolt be, hogy napi 100 gramm-mal több friss gyümölcs fogyasztása dohányosoknál 5%-kal, volt dohányzóknál pedig 4%-kal csökkentette a tüdőrák kockázatát.

A gyümölcs- és zöldségfogyasztás itt megadott mértékén túli fogyasztása további egészségügyi előnyöket hozhat, de ez nem csökkenti tovább a tüdőrák kockázatát bizonyítottan.

Nincsenek olyan specifikus gyümölcsök vagy zöldségek, amelyek fogyasztása a többieknél hatékonyabban előzi meg a tüdőrákot. Minél többféle gyümölcs és zöldség fogyasztása előnyösebbnek tekinthető, mint egy adott gyümölcs vagy zöldség fogyasztása.

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend a soha nem dohányzóknál is védőhatást gyakorolhat a rák ellen.

Mértékletesen ha alkoholt fogyaszt!

A tüdőrák megelőzésének másik fontos lépése az alkoholfogyasztás korlátozása. Napi hét pohár feletti sörfogyasztás, vagy tömény ital fogyasztása a tüdőrák kockázatának 11% -os növekedésével jár az absztinenciához képest. Feleslegesen ne kockáztasson, ritkán és mértékletesen fogyasszon alkoholt.

Rendszeres testmozgás-Örömteli, biztonságos

Már a mérsékelt testmozgás is segíthet a tüdőrák megelőzésében. A rendszeres fizikai aktivitás nőknél 20-30% -kal, férfiaknál 20-50% -kal csökkentheti a tüdőrák kockázatát. Az előnyök együtt nőnek a heti testmozgás intenzitásával és időtartamával, és ez igaz a dohányzókra, a soha nem dohányzókra és a korábbi dohányzókra is.

A rendszeres fizikai aktivitás hatására, javul tüdőfunkció, a rákkeltő anyagok  koncentrációja csökken a tüdőben, javul az immunrendszer működése és a kóros folyamatok is csökkennek.

Nincs olyan speciális fitnesz program, amely bizonyítottan megakadályozná a rákot. 

Mozogjon többet és üljön kevesebbet a nap folyamán. Csekély fizikai aktivitás is jobb, mint a semmi. Minden olyan aktivitás, amit örömmel és biztonságosan tud végezni csak az előnyére válhat.

Az optimális egészség érdekében végezzen heti 150–300 perc közepes intenzitású vagy, 75–150 perc intenzív aerob fizikai aktivitást, vagy e kettő kombinációját.

Az idősebbeknek vagy krónikus betegeknek fontos, hogy orvossal konzultáljanak, hogy az egészségi állapotuknak megfelelő testmozgás mértékét meghatározzák.

Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban- legyen óvatos!

Nem létezik olyan étrend-kiegészítő, amely megelőzi a tüdőrákot. 

Az European Journal of Medicinal Chemistry 2019-es tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy azoknak a nem dohányzóknál, akik magas koncentrációban fogyasztanak pl. béta karotint az ételekben, kisebb a tüdőrák kockázata, noha ugyanez nem volt igaz az aktív dohányzókra. A béta-karotin étrend-kiegészítők használata dohányosok esetében 18%-kal kifejezetten növelte a tüdőrák kockázatát. Más étrend-kiegészítők is hasonló aggályokat vetettek fel, ideértve a retinolt (A vitamin származék), a luteint, és az E vitamint. 

Általános szabály, hogy csak akkor szedjen étrend-kiegészítőket, ha egyértelmű táplálékhiánya van, vagy ha orvosa javasolta azt. Mindig jobb, ha a hiányzó tápanyagokat egészséges, kiegyensúlyozott étrendből szerezzük be, mint egy pirulából.

Vegyen részt rendszeresen tüdőszűrésen!

Korábban a tüdőrák szűrésére használt eszközök korlátozottak voltak, és csak a előrehaladott eseteket tudták kimutatni. A manapság jelentősen javult a szűrés lehetősége, már olyan eszközöket használnak, mint az alacsony dózisú számítógépes tomográfia (CT), amely különösen hatékony a dohányzók vizsgálatára.

Akár jelenlegi aktív, akár volt dohányos valaki, és 50 év feletti az élet kora az éves szűrés fontos, ha az adott személynek daganatos kórelőzménye is van akkor különösen. 

A tüdőszűrés és a CT vizsgálat természetesen nem akadályozza meg a rák kialakulását, a tüdőrák korai felismerése azonban 20%-kal csökkenti a halál kockázatát.

Éves tüdőrák-szűrést javasolt mindazoknak, akikre az alanti kritériumok mindegyike teljesül:

 • 50 és 70 év közöttiek,
 • Jelenleg is dohányzik, vagy az elmúlt 15 évben leszokott a dohányzásról.

A szűrés azoknak az embereknek is fontos lehet, akik a munkahelyükön rákkeltő anyagok magas koncentrációjának vannak kitéve.

Az írás az alábbi cikk alapján született:

10Tips for Lung Cancer Prevention

By Lynne Eldridge, MD 

https://www.verywellhealth.com/tips-for-lung-cancer-prevention-2249286#citation-18