VISSZATÉRÉS A HÉTKÖZNAPOKBA

Rehabilitáció fontossága, műtét előtti felkészülés, műtét és kezelés utáni rehabilitációs lehetőségek

A légzésrehabilitáció tevékenység kedvező hatású a szív-érrendszerre, a végtagizmok, fő légzőizom (rekesz) és légzési segédizmok státuszára és a légzésmechanikára (rekeszizom elhelyezkedésére és a mellkasban végzett működésére). A légzésmechanikai állapot javítására a kontrollált légzési technikákat, légzőtornát, mellkasmobilizációs technikákat alkalmazhatjuk, míg az anyagcsere folyamatokra speciális tréningprogramokkal hathatunk. A tréningprogramok a légzőizmokra, a felső és alsó végtagi izmokra egyaránt irányulhatnak.

 

A műtét utáni tüdőgyógyászati szövődmények rizikófaktorai

A műtét utáni szövődmények tekintetében elsődleges, hogy a beteg már ne dohányozzon, amikor műtétre kerül illetve ezt megelőzően legalább 2-3 héttel. A légzésfunkció romlása tüdőfunkció romlása szintén jelentős faktort jelenthet, amely létrejöhet pl. COPD, tüdőfibrózis, mellkasfali deformitás következtében. Az elhúzódó műtét és az elhízás is komoly veszélyforrás. A alacsony fizikai teljesítőképesség és fizikai aktivitás is egyértelmű növeli a rizikót.

 

A tüdőreszekció következményei

A tüdő egyes részeinek az eltávolítása (reszekció) tovább csökkenti a műtét előtt is beszűkült légzési tartalékot. A gázcsere, vérgázértékek nyomonkövetése fontos lehet, mert oxigénhiányos állapot és szén-dioxid felhalmozódás is kialakulhat. A felszaporodó fokozott köpetennyiség légzési elégtelenséghez vezethet.

 

A műtét előtti és utáni légzésrehabilitáció elemei

A program időtartama kb. 3 hét. A légzőizom rendellenes működése és a mellkasi felfújtság javítására különböző technikákat alkalmazhatunk. A kontrollált légzési
technikák (csücsörített ajakfékes légzés, rekeszi légzés, törzs előredöntése 45 fokkal) segítik a mellkasi felfújtság csökkentését, a légzésmechanika javítását és a megfelelő légzésritmus elérését. A köpetfelhalmozódás és mellkasi felfújtság javítására kiválóan
alkalmas eszközök vannak. A pszichoszociális támogatás a daganatos betegek előkészítésében, és az ellátásban minden fázisban létfontosságú, amely a légzésrehabilitációs tevékenységhez kapcsolódik. A dietetikai tanácsadás ugyanúgy a program szerves része a nagyszámú kórosan lesoványodott vagy éppen elhízott beteg miatt.

 

A tüdőrák aktív onkológiai kezelésében a rehabilitáció szerepe

Az izomvesztésből és csökkent izomerőből adódó izomgyengeség összefüggésben van a megnövekvő halálozással. Az izomtömeg a testösszetétel elemzésben a legerősebb előrejelző faktor. A tüdőrák-függő izomvesztés kialakulásában szerepet játszik a felgyorsult anyagcsere, a tüdőrák kiváltotta hormonok kiválasztása, és a csökkent fizikai aktivitás. 12 hetes kontrollált rehabilitációs programmal az izomveszést vissza lehet fordítani. További elemzést igényel ezen betegek életminőségének, teljesítőképességének és túlélésének a hosszú-távú vizsgálata.

Dr. Habil. Varga János Tamás