Az Orvos Szemével

Az onkológus professzor szerint a lelki tényezőknek is nagy fontossága van a rákbetegség lefolyásában.

Számos kliens történet bizonyítja, hogy mennyire számít a beteg és természetesen a hozzátartozók hozzáállása a rákbetegséghez, így a tüdőrákhoz. Nyilvánvaló, hogy a rossz hír, a rákbetegség közlése lesújtó a beteg és környezete számára. Ebben a megküzdésekkel teli időszakban, nem elég az orvos szakmai erőfeszítés. A team munka alapvető fontosságú. Pszichológusok, gyógytornászok, dietetikusok és sok más szakember segíti az orvosok munkáját és a beteg gyógyulását. Együtt minden könnyebb, és nem csak a kórház falain belül.

A rákbetegsegék gyógyulási esélyeit nagyban megnöveli a társas támogatás, így a szerető gondoskodó családi háttér is. Itt nem csak a megfelelő gyógyulási feltételek feltételek biztosításáról, hanem a lelki támogatásról is szó van, ami segíti az eredményes kezelést. Ez megnyilvánul a beteg életminőségének és a terápia eredményességének javulásában.

Napjainkban az onkológiákon a pszichológus, illetőleg a pszichiáter nyújt lelki segítséget a betegeknek és a hozzátartozóknak egyaránt.

A tüdőrák stigmája már a múlté.

Már egyáltalán nem indokolt, hogy a tüdőrákos beteg saját magát okolja betegségéért, a betegség kialalkulásák sok tényező komplex megjelenése járul hozzá a genetikai meghatározottságtól kezdve a dohányzási szokásokig. Azonban nagyon fontos kiemelni a beteg saját felelősségét a betegség kialalkulásának szempontjából. Amíg a genetikai állományunkon nem tudunk változtatni, addig az egyén saját döntése, hogy dohányzik-e vagy sem.

Míg előrehaladott stádiumban korábban a tüdőrák diagnózisa egyenlő volt a halálos ítélettel, ez már egyértelműen a múlté. A hagyományos kezelések mellett a célzott terápiák, a forradalmian új immunkezelések bevetésével még előrehaladott stádiumban is hosszú éveket nyerhetnek a betegek a lehetséges folyamatos daganatkontrollt jelentő újabb terápiás lehetőségekkel.

Az együtt könnyebb szemléletével, orvosok, betegek, hozzátartozók és az őket segítő szakemberek bevonásával már nem csupán cél, hanem lehetőség a jó életminőségben megnyert hosszú távú túlélés.

Dr Ostoros Gyula
Főorvos
Országos Korányi Pulmonológiai Intézet