Fontos kell, hogy legyek magamnak

Az egyén felelőssége a saját egészségével kapcsolatban, nem szeretem ezt a szóösszetételt.

A felelősségem elvitathatatlan, de ez egy olyan összefüggés, ami óhatatlanul lelkiismeret furdaláshoz, önostorozáshoz, szégyenhez vezet, mert valamennyien követtünk, követünk el hibát, hágjuk át azokat az általunk is ismert szabályokat amikor tudjuk, hogy nem biztos, hogy jót teszünk magunknak.

Amit javasolnék a tudatosság, minden területen.

Mindenben, ami az egészségünkkel összefügg. Tudatos döntés, hogy mit eszem és mit nem, mennyit és milyen minőséget. Tudatos döntés iszom-e alkoholt vagy nem, ha igen milyen rendszereséggel és milyen minőségben. Iszom-e  vizet rendszeresen?

Jelen van-e a mozgás a napjaimban, minden nap akkor is, ha nincs kedvem, akkor is, ha esik kint vagy hideg van.

Dohányzom e vagy már nem? -tudatos döntést hozva, vagy sohasem dohányoztam, tudatos döntést hozva.

Alszom-e eleget és jól alszom-e, teszek érte, hogy ez meglegyen?

Ha tisztában vagyok azzal, hogy az, amit csinálok például a munkám során rizikót jelent annak kivédésére mit teszek? Apró dolgok is lehetnek, használok-e maszkot a csiszoláshoz….pld.

De akár a stresszt, mint rizikót ami valamennyink életében jelen van, hogyan teszem elviselhetővé a magam számára. Jó utat választok, vagy csak ideig óráig hoz enyhülést? Megéri -e ez a nagy stresszel járó munka azt a presztízst, pénzt, pozíciót, hogy megbetegedjek?

Milyen vegyianyagokkal takarítom az otthonomat? milyen anyagokat kenek magamra?

Ezek mind apró tudatos döntések kellene legyenek.

Tudatos döntés, hogy a rendelkezésre álló sokszor ingyenes szűréseken részt veszek, mert tudni akarom nem csak érezni, jól vagyok, minden rendben.

Ezek a tudatos döntések hozzák azt az öntudatos embert, aki tisztában van az erejével, lehetőségeivel egyensúlyban van és tudja tevékeny részese a saját egészségének.

Egészségünk múlandó, és ha beüt a krach, mert beüt, vagy acut vagy krónikus betegség formájában, hisz mindenki múlandó, az öntudatos ember képes tevékenyen részt vállalni a gyógyulásban, mozgósítani minden elérhető segítséget fizikai vagy lelki szinten, ami segíti őt.

Tartja mert érti, érteni akarja a terápiát, amit javasolnak neki, rendszeresen szedi az előírt gyógyszereket, jár ellenőrzésre mert tudatában van a jelentőségével.

Az én felelősségem a tudatosságom az egészségem terén és az egész életemben.

Pataki Erika Egészségfejlesztő Msc.