LELKI EGÉSZÉG

Szakmai Segítség A Belső Erőforrások Mozgatáshoz

Attól a pillanattól kezdve, hogy a diagnózis megszületik, a beteg különböző lelki stádiumokon megy keresztül: tagadás, düh, alkudozás, depresszió és elfogadás. Sokat segíthet, ha bármelyik szakaszban a szakmai segítség, (onkopszichiáter, pszichológus, mentálhigiénés szakember, pszichológus, lelkigondozó) aki támogatja a beteget.

A segítő szakember abban is segíthet, hogy megkönnyítse a páciens számára a saját állapotváltozásaihoz való alkalmazkodást, s hogy képes legyen megfogalmazni az őt  gyötrő pszichés problémákat, miközben a gyógykezelése tart. Nagyon mély, komoly szorongásoktól kezdve kimondásra kerülhetnek egyszerű gyakorlatias kérdések is.

A gyógyulásba vetett hit. Fontos terápia a biztatás, hogy a beteg ne adja fel a küzdelmet lélekben. A lélek állandósuló feszültsége, a levertség és a hitehagyott állapot ugyanis nagyon sok energiát von el a betegtől, és ez elősegíti a testi tünetek  erősödését is. Viszont a pszichés kiegyensúlyozottság és az a tudat, hogy a beteg nincs egyedül a harcában, olyan erőket képes mozgósítani, amelyek fokozzák a gyógyszerek hatékonyságát, és javítják a beteg állapotát.

Lélek lépés a gyógyulásért. Nagyon fontos, hogy a segítő kapcsolatban a fókusz a betegen legyen. Fogadjuk el és tartsuk tiszteletben az ő testi-lelki-szellemi állapotát, igényeit, hangulatát, hitét vagy hitetlenségét, semmiképpen nem erőltetve a változást. Kísérjük a beteget, útitársként szegődve mellé az ő ritmusában haladva vele élete nehéz szakaszában.